Het dreigde een gitzwarte zomer te worden voor Theater De Boemel in de Spoorzone. Tijdens de kermis kreeg de populaire en laagdrempelige ‘Bleyemakerij’ te maken met onverwachte strikte gemeentelijke handhaving waardoor het hele kermisprogramma in het water viel. Een dwangsom van bijna 200.000 euro werd maar net ontlopen en het voortbestaan hing aan een zijden draadje. Maar De Boemel rijdt nog en wil dat nog heel lang blijven doen. Dit weekeinde wordt het 3-jarig jubileum gevierd met een manifestatie die duidelijk moet maken dat De Boemel op de rails moet blijven. ‘Hoofdconducteur’ Gerard Korthout (56) heeft daar alle vertrouwen in…

Opeens was daar bij het begin van de kermis de noodkreet van Gerard Korthout. Paniek bij De Boemel, dat op last van buurman Club Smederij (dat in opdracht van de gemeente ook het beheer van de gebouwen rond de grote binnenplaats in de Spoorzone uitvoert) ondanks eerder overleg met de gemeente ineens zijn buitenactiviteiten grotendeels moest staken omdat de grootte van het terras niet binnen de officiële regels viel.

Woest

“Dat we vooraf met het kermisteam alles overlegd hadden, andere partijen zich ook niet precies aan alle regels hielden en we alles alleen maar deden om iedereen een blije kermis te bezorgen, deed verder blijkbaar niet ter zake,”aldus Korthout die destijds woest was op zijn buurman die bij hem dus een jurist langs stuurde met de onheilstijding waarna hij zich vervolgens geconfronteerd zag met handhavers van de gemeente Tilburg die van geen wijken wilden weten.

“En dus moesten we eieren voor ons geld kiezen. We mochten geen live-muziek meer maken en het terras moest op de eerste kermiszaterdag ontruimd zijn. Pas acht minuten voor de deadline kregen we toestemming van diezelfde gemeente om de barwagen en biercontainer van het terrein af te takelen.  Anders hadden we 198.000 euro boete gehad. Dat was het einde geweest van De Boemel. Nu zijn we er 30.000 euro bij ingeschoten en dat is voor ons ook al een hele hoop geld. Toen duidelijk werd dat die dwangsom niet doorging zijn er hier door heel wat mensen heel wat tranen gelaten; van blijdschap maar ook uit woede.”

Reuring

Korthout begrijpt nog steeds niet hoe het zo ver kon komen: “We zijn drie jaar lang gedoogd. Daar ben ik de gemeente ook dankbaar voor. Zij hebben mij nota bene zelf gevraagd om hier in de Spoorzone voor reuring te zorgen. Dat is gelukt. Ik ben beretrots op wat we hier de afgelopen jaren hebben gepresteerd. Met een enorme schare aan vrijwilligers hebben we een grote blije community opgebouwd. Het groeit en het bloeit hier. Dit is een theater zonder subsidie, we heffen geen entree en de consumptieprijzen liggen laag. Hier kun je voor 1,50 euro een pilsje drinken. Wij houden het laagdrempelig uit principe. Daar zijn we groot en gelukkig mee geworden in drie jaar tijd. Er zijn heel veel mensen die weinig te besteden hebben en hier dan toch een leuke avond of middag hebben. Maar we krijgen hier ook heel veel mensen uit het stadhuis over de vloer die hier evenzeer genieten van bijvoorbeeld de Boemelboom-concerten of hier een workshop of congres vanuit de gemeente bijwonen. Daarom verwonderde de opstelling van de gemeente mij ook zo. Ik had die rode kaart nooit verwacht. Ik denk ook dat de gemeente achteraf ook spijt heeft van de handelswijze rond ons te grote terras. Maar juridisch moest het zo blijkbaar. Jammer dat Club Smederij het zo wilde spelen. Maar nu is wel duidelijk dat de situatie met een beheerder die tegelijkertijd commercieel belang heeft, geen gewenste situatie is. En dat terwijl we er hier allemaal samen iets heel moois van kunnen maken, zonder elkaar daarbij in de weg te zitten. Wij hebben in ieder geval nog drie jaar een huurcontract op deze mooie plek, maar richten ons op een veel langer verblijf.”

Tijdelijke schorsing

De door de gemeente opgelegde ‘schorsing’ was voor Korthout gelukkig maar van tijdelijke aard. Een gesprek met bitterballen en bier met kermiswethouder Eric de Ridder werd gevolgd door een brief van burgemeester Noordanus die aangaf dat de buitenactiviteiten van De Boemel tot 1 oktober weer toegestaan waren. Korthout daarover: “Daar waren we hartstikke blij mee, al liepen we de kermisinkomsten dus mis.  Dat doet zeer, ook zakelijk, want wij leven van de omzet. En die drie zomermaanden zijn daarbij heel belangrijk. Die was stijgende en daar kunnen wij mooie programma’s van doen. Ik rijd geen grote auto en ga niet ineens meer op vakantie. De huurprijs en precariorechten zijn voor ons bovendien echt pittig. De mensen die mij kennen weten dat ik op de aarde ben om mensen blij te maken. Dat zal ik doen tot het eind.

“Hoofdconducteur” Korthout

Ik reken daarbij op de inwoners en bestuurders van deze stad. Een stad die soms rauw en tegendraads is en daarom soms over stippellijntjes moet gaan, die sociaal en verbindend moet zijn. Ik ben ervan overtuigd dat Bleyemakerij De Boemel gewoon door blijft rijden. We zijn deze zomer even ontspoord, maar ik heb er vertrouwen in dat De Boemel niet verloren gaat voor deze stad.”

10-jaren-plan

Maandag 28 augustus heeft Korthout een onderhoud met burgemeester Noordanus en wethouder De Ridder om de gang van zaken tijdens de kermis te evalueren. In september staat een afspraak met wethouder Berend de Vries (Spoorzone) op het programma om te bezien hoe het verder gaat met de bijzondere binnenplaats en De Boemel. Korthout daarover: “Ons is gevraagd om samen met alle betrokken partijen, dus ook met Club Smederij, een 10-jaren-plan op te stellen. Ik ben een optimist en weet zeker dat we de boel hier met zijn allen aan de gang kunnen blijven houden. Dit is een prachtig stukje stad: minder chique dan de Verkadefabriek in Den Bosch, rauwer dan Strijp in Eindhoven. Het heeft een vleugje Westergasfabriek en een snuifje Vondelpark. Laten we dat alsjeblieft koesteren.”

Manifestatieweekend     

Het manifestatieweekend ‘Kom op voor de Boemel’ vindt plaats van 25 augustus tot 27 augustus.  Onderdeel van dit weekend is een steunbetuiging van Bleye Boemelbezoekers, die ‘getekend’ kan worden door de Facebookpagina ‘Kom op voor de Boemel’ leuk te vinden. Op vrijdagavond is er een optreden van de Tilburgse band Tuff Enuff. Op zaterdag is er een instrumentenruilbeurs en op zondag een ‘Bleye Brunch’ met aansluitend een muzikaal middagprogramma. De entree is zoals altijd gratis. Voor meer informatie: www.theaterdeboemel