Foto: Jules van Iperen Links: Frank Smeekens Rechts: Patrick Dano

Het is de nachtmerrie van iedere artiest. Midden in een optreden het podium af moeten, omdat je voelt dat je lichaam echt niet meer wil. Het overkwam de Tilburgse zanger Patrick Dano (41) op 7 juli tijdens de cd-presentatie van het zomerse duet ‘Je bent de mijne’ dat hij opnam met vriend/collega/stadsgenoot Frank Smeekens. Achteraf gezien had dat zomaar Dano’s laatste optreden kunnen zijn… Na twee catheterisaties aan het hart denkt de revaliderende Patrick voorzichtig aan over een tijdje weer werken als buschauffeur en optreden. De single van Frank Smeekens en Patrick Dano doet het overigens prima bij vele radiostations in het land.

Patrick Dano liep al langer rond met vermoeidheidsklachten en pijn op de borst. “Het ging op en af met die klachten, dus ik vermoedde dat het vanzelf wel zou weg gaan. Ik ben daar ook wat eigenwijs in. Maar nadat ik mijn optreden tijdens de cd-presentatie bij Den Brands in Goirle moest afbreken was het uiteindelijk mijn vriendin Inge degene die zei dat het zo niet verder kon. Dankzij haar kan ik het allemaal nog navertellen. Want in het ziekenhuis bleek toen dat ik met spoed hartcatheterisatie moest ondergaan. Mijn rechter kransslagader zat over een lengte van vier centimeter nagenoeg helemaal dicht. Dat is op 14 juli meteen verholpen door het plaatsen van twee stents. Een omleiding was gelukkig niet nodig. Ik zou daarna moeten herstellen om een maandje later aan de verstopping van 78 procent aan de linkerkant geholpen te worden. Maar mijn klachten bleven aanhouden, waarop Inge eind juli midden in de nacht de huisartsenpost belde en ik kort daarna in de ambulance lag. Er volgde meteen weer een spoedoperatie want in korte tijd was ook die verstopping flink verergerd. Ik heb dus een engeltje op mijn schouder en een hele grote engel naast me: Inge. Door haar handelen en doorzettingsvermogen ben ik er nog. Ik raad ook iedereen met klachten aan om op tijd naar de huisarts te gaan en door te pakken, want in mijn geval had het heel anders kunnen aflopen. Dan had het plaatje zomaar ineens ‘Je was de mijne’ kunnen heten.”

Dankbaar

Ook voor Frank Smeekens (43) was het plotselinge wegvallen van zijn maatje en collega een grote schok: “Als Patrick van het podium stapt, weet je dat er echt iets aan de hand is. We zijn er hartstikke van geschrokken en zijn heel dankbaar dat het allemaal nog goed afgelopen is. Zo zie je maar dat je leven echt van de ene op de andere dag helemaal anders kan zijn. Ook als je verder eigenlijk gewoon gezond leeft, want Patrick rookt en drinkt niet. Gelukkig houden ze hem nu goed in de gaten en verloopt het herstel voorspoedig. Pleistertje op de wonde is dat de single het goed doet. De promotietour eromheen hebben we wel wat moeten aanpassen natuurlijk, maar we zijn tevreden met de aandacht die we krijgen van radiostations zoals bijvoorbeeld Puur NL. Ook in België worden we bij de VBRO goed gedraaid.”

Foto: Jules van Iperen

Maxi Priest

‘Je bent de mijne’ is een lekker zomers plaatje op de melodie van het nummer ‘Wild World’ van Maxi Priest uit de jaren ’90. Het nummer is natuurlijk wel wat aangepast aan de huidige tijd met een extra swingende beat en de nodige blazers. Frank Smeekens schreef zelf de Nederlandse tekst. De plaat werd opgenomen in de HQ Studio in Tilburg.

Solo

Alhoewel de twee Tilburgse zangers nog wel mogelijkheden zien om nog eens een duet op te nemen – ze hebben zelfs al wat klaarliggen – richten zij zich nu weer op hun solocarrière. Frank daarover: “We zijn al een jaar of twintig goede bekenden van elkaar en vonden het leuk als twee Tilburgse artiesten zijnde eens een duet op te nemen. Maar we zijn niet ineens een vast duo geworden. Dat kan agendatechnisch ook niet met onze verschillende optredens. Ik kom in het najaar met een eigen single en ben verder ook nog met leuke projecten bezig.” Patrick Dano heeft ook al een nieuwe single klaarliggen: “De release daarvan is waarschijnlijk in november. Maar daar komt geen cd-presentatie van. Ik doe het rustig aan en ga nu verder revalideren. Begin 2018 wil ik er dan weer echt staan met de presentatie van een nieuw album. Dat loopt nu wel allemaal wat vertraging op.”

Levenslied

Voor Smeekens en Dano begon hun loopbaan als zanger begin jaren ‘90 met een optreden tijdens het Festival van het Levenslied in Tilburg. Inmiddels treden ze ieder weekend op en zijn ze graag geziene gasten in kroegen en op evenementen door heel Nederland. Maar het tweetal hoopt natuurlijk op een echte doorbraak:”We zijn natuurlijk geen A-artiesten en moeten dus harder werken om een single als ‘Je bent de mijne’ onder de aandacht te brengen. Daar moet je ook een beetje geluk mee hebben. Zoals het nu gaat hebben we het prima naar onze zin. En het blijft leuk om je liedje op de radio voorbij te horen komen en zeker om mensen blij te maken met je muziek. Dat is het mooiste wat er is.”

Bekijk hier de clip 'Je bent de mijne'