Heel Tilburg achter Willem II 

De tijden dat Willem II nog wel eens landskampioen werd, de Champions League bereikte of ‘gewoon’ Europa in ging, liggen heel ver achter ons. Maar de beelden van deze successen uit lang vervlogen tijden en de jaren ’90, staan in het Tilburgse collectieve geheugen gegrift. Tegenwoordig mogen we al blij zijn wanneer Willem II eredivisie speelt en gevrijwaard blijft van degradatiezorgen… Maar het is en blijft ons Willem II!

Ook dit seizoen worden de Tricolores geen kampioen; zoveel is wel zeker. Er staat een bijna geheel nieuwe ploeg die het nodige (jonge) talent herbergt, maar nog niet volledig op elkaar is ingespeeld. Het zal dus nog wel het nodige geduld vergen vooraleer de ploeg van coach Erwin van de Looi écht in balans is. Dat zal gaan met vallen en opstaan en hopelijk valt het kwartje dan uiteindelijk de goede kant op, maar één ding is zeker: Heel Tilburg staat achter Willem II!

We gaan de rood-wit-blauwen deze voetbaljaargang van dichtbij volgen vanuit het perspectief van de supporters: ‘Red, White, Blue & You!’ dus. Regelmatig laten we supporters aan het woord over de wedstrijden van de Tricolores en de ontwikkelingen rond de club. Wil je zelf iets kwijt over Tilburgs’ Trots? Stuur dan een berichtje naar: info@heeltilburg.com

‘Hup Willem II, stoere kerels. Trots van het voetballand!’ Die twee zinnetjes van het clublied zeggen eigenlijk alles: DAT IS ONS WILLEM II, ONZE TROTS!

Op een videoband verzamelde ik halverwege de jaren ’80 eens alle samenvattingen en andere tv-items over Willem II. Met in die tijd alleen de ‘stop en rec-knop’ tot je beschikking was dat nog een hele klus. Maar het eindresultaat mocht er wezen: Earnest Stewart scoorde er dat seizoen lustig op los. Apetrots was ik op mijn Willem II-band. Tot mijn moeder er de ‘Sound of Music’ overheen spoelde…

PSV, Ajax, Feyenoord? Die clubs kunnen me gestolen worden. Ik kan er niets aan doen: er stroomt rood-wit-blauw bloed door mijn aderen. Als kleine jongen ging ik al met mijn vader vanuit Rijen naar de thuiswedstrijden van Willem II. Mijn moeder zette ons dan op de Goirleseweg af met haar groene Renaultje 5 en ging vervolgens koffie drinken bij familie in Tilburg of Riel. Wij stonden altijd op vak K en beleefden daar vele mooie momenten.

Dat was in de tijd dat het Britse koningskoppel Mark Farrington en Kevin Maddock er het ene na het andere doelpunt in knalde. De periode van Piet de Visser, Guus van de Borght, Wanny van Gils, David Loggie. In het oude stadion dus nog: met de sintelbaan, de worst- en snoepkar en niet te vergeten de suppoost die altijd trouw de wacht hield bij een grote poort naast ons vak. Met een petje op zijn hoofd en een sigaretje dat steevast losjes naar beneden hing in zijn uiterste mondhoek, beleefde deze man de wedstrijden altijd bijzonder rustig. Zelfs als Willem II scoorde was hij niet van zijn stoeltje te krijgen. Een paar kwajongens lukte dat zonder uitzondering wel. Ze gingen stiekem achter de steward staan, staken hun arm door het hek en schoten het sigaretje met een snelle vingerbeweging uit zijn mond. Een bestraffende vinger was keer op keer de enige sanctie. Dat zorgde altijd voor hilariteit bij de andere supporters en ook mijn vader en ik lachten om het hardst mee.

Eind jaren ’80 fietsten we altijd met een klein groepje vanuit Rijen naar Willem II. Op de heenweg spraken we stevast de mooiste verwachtingen uit en werd de tegenstander tot op het bot geanalyseerd. Zeg maar de voorloper van het televisieprogramma ‘Voetbal Inside’, maar dan op de fiets.

Al een paar dagen voor de wedstrijd hadden we buikpijn van de spanning. Die viel soms als een last van ons af als bijvoorbeeld Frankie – ‘kontje’- van Straalen onze club de overwinning had bezorgd. Maar het kwam ook vaak genoeg voor dat we na een nederlaag chagrijnig en stevig vloekend over het slechte spel of het vermeende arbitrale onrecht dat ons was aangedaan de terugreis naar Rijen maakten. Gek genoeg kregen we dan meestal ook nog een flinke (onweers)bui op ons dak. Maar twee weken later gingen we gewoon weer…  En dat zijn we blijven doen, in goede en slechte tijden. Come on, Willem II!

Tekst: Ron van Kuijk

Wil jij ook je liefde voor Willem II betuigen? Stuur dan een berichtje naar info@heeltilburg.com (onder vermelding van Red, White, Blue & You!)

Foto: HeelTilburg©