Steven Brunswijk uit Tilburg, die iedereen waarschijnlijk beter kent onder de naam ‘De Braboneger’ timmert flink aan de weg. Kon hij een jaar geleden alleen nog maar dromen van een landelijke doorbraak: inmiddels kent bijna heel Nederland hem. Zo brandde hij Gordon compleet af tijdens zijn ‘roast’ op Comedy Central, toerde hij langs de theaters met een solo-show en maakte hij onder de titel ‘De Braboneger verkaast’ een goed ontvangen programma bij de publieke omroep. Sinds begin juli vervaardigde hij al korte filmpjes voor de YouTube-zender van NPO3 en dat krijgt nu op televisie een vervolg bij de AVROTROS met ‘De Braboneger Basht!’.

De Braboneger Basht! is vanaf woensdag 6 september te zien. Geen subtiele fijnzinnigheden of politiek correct gekwats, maar een ongezouten mening over alles wat los en vast zit. In zijn nieuwe programma De Brabonoger Basht! stampt Steven Brunswijk als een olifant in een porseleinkast door dat wat hem is opgevallen in de afgelopen week. Nieuws, trends, vlogs of andere opvallende zaken. Zoals we van hem gewend zijn, neemt hij daarbij geen blad voor de mond, steekt hij de draak met gevoelige kwesties en neemt hij iedereen op de hak.

Dennis en Djordjhy

Steven vertelt: “Ik bash eigenlijk iedereen. Of ze nou Marokkaan zijn, Turk, Surinamer, Hollander, Antilliaan of een BN’er. Dan is iedereen in principe gelijk’’. Maar altijd met een flinke dosis humor. ”Ik wil mensen laten lachen, maar ze ook een beetje aan het denken zetten”, aldus Brunswijk. Ook zijn matties Dennis en Djordjhy zijn al helemaal klaar voor de nieuwe studioshow van De Braboneger. Dennis daarover: ”We moeten Steven wel een beetje helpen. Die gaat er natuurlijk weer echt op zijn Surinaams in, halfbakken voorbereiding en dan staat hij daar en weet hij halverwege niet meer wat hij moet doen.”

Deurwaarders

Maar wie is Steven Brunswijk nu eigenlijk echt? Het antwoord komt van De Braboneger zelf: “Dat ben ik. 33 jaar en al 29 jaar daarvan woonachtig in Tilburg. ‘Dè kunde wel heuren aon men aksent’. Zes jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met comedy. Toen maakte ik een filmpje over dat mensen niet zo moeten zeuren. Dat je maar beter je rekeningen kunt betalen omdat je anders gigantisch in de problemen komt met deurwaarders en zo. Dat was autobiografisch. Ik had destijds enorm veel schulden. Zag door de bomen het bos niet meer. Rekeningen en brieven van incassobureaus maakte ik niet eens open. Die gingen in een rechte lijn naar de prullenbak. Dat ik zo in de shit raakte, was dus mijn eigen schuld. Dat filmpje als zelfbenoemde BraboNeger vonden mensen grappig. Via internet ging het helemaal viraal. Maar zo is het balletje gaan rollen.” En zie waar hij nu staat!

Genderneutraliteit

Afgelopen dinsdag was De Braboneger nog te gast bij RTL Boulevard. Presentator Peter van der Vorst moest zichtbaar erg wennen aan de ongezouten meningen van de Tilburgse grappenmaker. Zeker toen er een filmpje voorbij kwam waarin Brunswijk zijn ongenoegen liet blijken over de in zijn ogen doorgeschoten discussie met betrekking tot genderneutraliteit. Maar De Braboneger liet zich niet van de wijs brengen: “De mensen hoeven niet naar mijn filmpjes of televisieprogramma te kijken. Ik geef gewoon mijn mening. Wat anderen daar mee doen moeten ze zelf weten. Ik heb schijt aan zoveel dingen, dat ik gewoon stront tekort kom.”

Dank je wel Braboneger! Heel Tilburg is ook trots op jou💪🏽