Alweer een schitterende muurschildering

Kunstenaar Stefan Thelen heeft een muurschildering gemaakt in de Tjeuke Timmermansstraat. Op het schilderij o.a. een afbeelding van Doornroosje. Het meisje dat zich prikte aan het spinnenwiel. Dat ‘wiel’ is een verwijzing naar de textielindustrie.

Stefan kreeg als opdracht van de gemeente en de buurbewoners o.a. mee om rekening te houden met de bewoners van het pand aan de Tjeuke Timmermansstraat (ouderen) en om in de schildering een link te leggen met de textielindustrie in Tilburg. Ook vroegen de buurtbewoners of er planten en vogels in het ontwerp verwerkt konden worden.

Katoen

In de muurschildering zijn onder meer katoenplanten te zien (linksonder). De katoen van deze planten is de basis voor textiel. Het materiaal waar Tilburg als stad groot mee is geworden. De grote afbeelding van Doornroosje is een verwijzing naar het sprookje van de broers Grimm. Een sprookje dat veel ouders nog kennen en weer doorvertellen aan hun kinderen. Doornroosjes prikte zich aan het spinnenwiel en viel in slaap. Het spinnenwiel is een onmisbaar attribuut in de vroegere textielindustrie.

Groen en vogels

De buurtbewoners wilden graag groen en vogels in de tekening terug zien. Daarom is op de achtergrond van de schildering een groot bos te zien en op een van de takken zit een uil. Zowel Doornroosje als de uil zijn omwikkeld met een slingervorm. Door de slingers heen zie je de realiteit, maar de slingers zelf geven het werk een sprookjesachtig karakter. Met de slingers wil Stefan Thelen een verbinding maken tussen het verleden en nu. 

De gemeente werkt aan een schone, groene, goed onderhouden openbare ruimte waar het prettig wonen, leven en samenzijn is. Dat gebeurt door samen met inwoners te bepalen waar actie nodig is. Een van de voorbeelden om de openbare ruimte op te frissen, is het plaatsen van een muurschildering op blinde muren.

Unideck Bouw & Onderhoud voor verbouwingen en onderhoudswerkzaamheden, zoals nieuwbouw en renovatie, brand en waterschade, glaszetten, schilder en spuitwerkzaamheden, houtrot reparaties. https://www.uni-deck.nl

Vorig artikelRingbaan Zuid afgesloten voor plaatsing fietstunnel
Volgend artikelNieuwe Tilburgse onderscheidingen